Frågor & Svar

När startade projektet Hang on Hangers?
Det hela startade 2010 i väldigt liten skala. Till att börja med hade jag alla galgar och tyger hemma hos mig i Bangkok. Den första maj 2012 flyttade vi allt till en egen lokal i det område där de flesta av kvinnorna bor, ett slumområde i området Klong Toey.

Hur många kvinnor lever på att skapa galgarna?
Idag har vi 2 kvinnor som arbetar heltid med Hang on Hangers och ytterligare cirka 20 kvinnor som kontinuerligt skapar galgar åt oss.
Eftersom kvinnorna får betalt för varje galge, varierar inkomsterna månad för månad beroende på hur många beställningar vi får. Ser man till att de flesta av dessa kvinnor inte har haft någon inkomst alls tidigare, har de och deras familjer det betydligt bättre idag.

Hur många jobbar totalt med Hang on Hangers?
Just nu avlönar vi 22 kvinnor. Förutom dessa, anlitar Hang on Hangers en firma som sköter bokföringen.
Många av kvinnorna har i sin tur hjälp av andra som bor under samma tak. Så egentligen är vi betydligt fler än 22.

Var i Bangkok ligger projektet?
”Jet Sip Rai”- området inom Klong Toey-distriktet är ett av Bangkoks värsta slumområden som sträcker sig från hamnen vid Chao Phraya-floden upp mot motorvägen som går mot Bagna. Det lär bo fler än 100 000 människor här..

Hur lång tid tar det att tillverka en galge?
Kvinnorna som jobbat längst med Hang on Hangers kan skapa en galge på mindre än en kvart.

Kan man hänga blöta kläder på galgarna?
Vi använder till största delen tyger i 100% bomull. Dessa galgar kan man med fördel hänga våta kläder på.
Vissa mönster och färger finns inte i bomull och då använder vi blandade material. Vi har gjort tester på en del tyger men inte alla. Hittills har vi aldrig haft några klagomål på galgar som missfärgat kläder.

Var kommer tyget ifrån?
Vi handlar nästan alla våra tyger i Bangkoks Chinatown. Vi skulle även vilja göra en kollektion galgar i ekologiskt odlad bomull – men det finns tyvärr ännu inte hos tyghandlarna.

Kan man själv välja tyget som används?
Det går fint att göra en specialbeställning och välja précis vilket tyg man vill. Man kan antingen skicka ett tyg till oss – eller en provbit så kanske vi kan hitta ett liknande tyg i Chinatown.

Till varje galge går det åt ungefär 60-65 cm tyg. För att få så lite spill som möjligt, river vi ett 4,5 m långt tygstycke i 8 remsor som är ca 13-14 cm breda. Varje remsa räcker till en galge.

Vad kostar galgarna?
Ett set med 3 vuxengalgar eller 4 barngalgar kostar 100 kr. Vid beställningar över 100 set erbjuder vi lägre priser.

Hur många olika modeller av galgar finns det?
För tillfället har vi endast galgar i bomullstyger. Vi har tidigare även haft en lyxmodell där galgen varit klädd med t ex siden, satin eller linne och som smyckats med sötvattenspärlor och gnistrande pärlor. Vi funderar på att börja tillverka denna modell igen.

Kan man beställa galgar i en färg man gillar?
Ja, det kan man.

Hur beställer man galgar?
Du kan beställa direkt här på hemsidan så skickar vi galgarna samma dag – förutsatt att du beställer galgarna i färgerna som visas på hemsidan.
Har man speciella önskemål om galgarnas tyg, behöver vi cirka 1 vecka för att färdigställa beställningen om den är på 100 set eller färre.

Kan man besöka Hang on Hangers i Bangkok?
Ja! Alla är välkomna att besöka oss i lokalen i Klong Toey. Galgarna tillverkas hemma hos kvinnorna och lokalen används främst som lager för tyger, material och även färdiga galgar.

Ibland gör vi en kort rundvandring i de trånga gränderna och kan då titta in hos någon av kvinnorna som jobbar för Hang on Hangers, men det är inget vi kan lova i förväg.
Vill man komma på besök är det bäst att skicka ett mail innan – så vi säkert är där.

Kontakta oss för ett besök

Finns det någon i Sverige som säljer galgarna?
Ja! Hang On Hangers finns på en hel del platser runt om i Sverige och fler återförsäljare är på gång.
Skriv till oss och tala om i vilken del av Sverige du bor så kan vi lotsa dig vidare till dom som säljer galgarna i affärer och privat.

Är det både barn och kvinnor som tillverkar galgarna?
Både ja och nej. Det finns några flickor som lärt sig hur man skapar galgarna och även en och annan man. I vissa familjer hjälper hela familjen till så att inkomsterna ökar.

Hur vet jag att pengarna jag betalar för galgarna går till kvinnorna som tillverkar dom?
Kvinnorna har betalt per galge de skapar. Om de har möjlighet att jobba med Hang on Hangers på heltid, kan de flesta tjäna dubbla minimilönen som i Bangkok för närvarande ligger på cirka 300 baht (c:a 60:-) per dag.

Overskottet på försäljningen används till andra project som gagnar dessa kvinnor och deras familjer. På min blog 50+ i Bangkok kan man läsa om pågående och tidigare projekt som vi genomfört.

Finns det fler projekt som jag kan bidra till inom Hang on Hangers?
Vi har alltid små och stora projekt på gång. När vi får in en donation går det ju så mycket snabbare att förverkliga de behov som finns.

Hur lång tid tar det innan jag får mina galgar?
Finns galgarna som du vill ha nära dig, går det väldigt snabbt. Ska vi skicka galgarna med vanlig flygpost från Thailand tar det bara cirka 1-2 veckor. Med båtfrakt får du räkna med 1-3 månader.

Har du någon fråga? Kontakta oss gärna!