skip to Main Content
Hang on Hangers
Sammanlagt är det 22 kvinnor i varierande ålder som skapar galgar åt Hang on Hangers.
Här följer en kort presentation av några av dom. Och fler kommer inom kort!

Wasana

Wasana Salimi, 42 år 

Wasana är kvinnan som ALLT började med. Det var för henne som vi startade projektet ”Häng På Galgar”.

Wasana behövde en inkomst, något som hon kunde göra hemifrån samtidigt som hon tog hand om sin dotter Fon som är 21 år, multihandikappad och behöver tillsyn dygnet runt.

Fons pappa försvann när hon föddes och förutom att vårda sin dotter, har Wasana också fostrat en av sin systers tvillingsöner från det att han var 5 år. Idag är bröderna 20 år och klarar sig själva.

Tidigare hade Wasana tjänat lite pengar på att tvätta kläder åt andra och genom att vika tidningspapper till små påsar. Men inkomsterna gav inte många baht.

Genom Hang on Hangers bor Wasana och dottern idag i ett litet hus där Fon har eget rum vilket gör det lättare att ta hand om henne.

Wasana skapar inte längre så många galgar eftersom hon ständigt har ont i rygg och armar av att bära på Fon och vi försöker hitta andra jobb som inte är lika fysiskt krävande.

Hang on Hangers har definitivt bidragit till att förbättra livet för båda kvinnorna.

På frågan om vad hon drömmer om, kommer tårarna:

– Att min Fon kunde bli frisk, svarar hon.

Hang-on-Hangers-Kvinnorna-Moew

Sukanlaya ”Moew” Thamaseri, 42 år.

Meow har skapat galgar ända sedan starten och är sedan ett år tillbaka studiochef för Hang on Hangers.

Moew är i grunden lärare men känner att hon hellre vill arbeta med att stötta dom unga mammorna som jobbar med oss. Och hon är verkligen som en mamma för alla de yngre tjejerna och vägleder och ger dom goda råd.

Moew försöker få alla kvinnor i projektet att tänka på sina barns framtid. Hon vill att de i sin tur påverkar barnen att gå i skola och få dom att förstå att utbildning är en rättighet för alla – oavsett var man bor.

Hennes man arbetar som chaufför i en annan del av Thailand men kommer hem några gånger i månaden. Paret har två döttrar som studerar i en skola utanför slummen och på helgerna läser båda engelska, går i simskola och lär sig spela gitarr och piano.

Moews drömmar handlar nästan bara om döttrarnas framtid och att de ska slippa leva sina liv I slummen. Till sig själv drömmer hon om ett litet hus med mark stor nog för en liten fruktodling.

Hang-on-Hangers-Kvinnorna-Oon

Oon Bunnee, 39 år

Oon har bott 7-8 år i slummen och varit en del av Hang on Hangers ända sedan starten 2010.
Hon kan skapa 2 dussin galgar på en dag och önskar att vi alltid har stora order på gang.

Familjen, 2 söner och make, hyr ett hus för 4000 baht per månad i en av gränderna en bit bort från vår lokal. Hennes man jobbar som säkerhetsvakt nere i hamnen vid floden.

I framtiden, när barnen blivit stora, vill Oon och hennes man köpa land och bygga hus och kanske en liten affär vid gränsen till Kambodia. Hon tror att de får ihop pengarna om de sparar i 10 år. Viktigast just nu är barnen studerar vidare.

Hang-on-Hangers-Kvinnorna-Ploy

Daramanee ”Ploy” Sodkong, 23 år. 

Ploy blev mamma redan när hon var 16 och idag är hennes son Hok 7 år. Ploy kan varken läsa eller skriva. Hon blev mobbad och trivdes inte alls I skolan. Som så manga andra barn i slummen, drev Ploy mest omkring istället för att vara i skolan. Hon är dock noga med att sonen går i skolan och han kan redan både läsa och skriva vilket hon gärna berättar med synlig stolthet. Hon bor tillsammans med 13 personer fördelade på 4 generationer. För knappt ett år sedan fick Ploy hjälp med att bygga ett eget rum och har numera lite privatliv i det lilla huset som hon delar med sina släktingar.

Ploy jobbar nu heltid på Hang on Hangers och är den som kollar att dom färdiga galgarna är 100% välgjorda när de kommer från kvinnorna. Från att varit en tyst och tillbakadragen tjej tar Ploy idag ett stort ansvar för verksamheten. Tillsammans med Moew lär hon våra nya tjejer hur galgarna skapas. Själv kan klarar hon 4 galgar i timmen när det behövs.

I framtiden skulle Ploy vilja designa smycken och hon blir väldigt glad så fort vi gör en utflykt så att hon får chanson att lämna slummen.

Hang-on-Hangers-Kvinnorna-Som

Pathamakan ”Som” Chaosuan, 18 år.

Som bor hemma hos sin moster nära Hang on Hangers studio tillsammans med sin pojkvän och många andra ur hennes familj. Hon har en son som är 1 år som hon tar hand om samtidigt som hon skapar galgar. När hon får hjälp med sonen, hinner Som med 5-6 galgar om dagen och skulle gärna vilja göra fler när sonen blir äldre och inte behöver så mycket passning. Hon har jobbat med Hang on Hangers i ungefär ett år.

Som är en kreativ tjej och hennes stora intresse är att måla och Som skulle gärna vilja utveckla talangen för att i framtiden kanske jobba som konstnär.

Ee - Hang on Hangers

Piron ”Ee” Phungmali, 27 år 

Ee har tre barn, bor tillsammans med sin make och svärmor i ett litet rum som de hyr sedan 8 år. De flyttade till Bangkok från Isan i nordöstra Thailand när hennes man erbjöds arbete i hamnområdet.

Ee har gått 9 år i skola och skulle gärna vilja läsa vidare, helst inom IT-sektorn.

Hon drömmer om en framtid där barnen kan få studera och få bra jobb – vilket hon också önskar för sig själv. Hon skapar ca 10 galgar om dagen men säger att hon gärna vill göra fler.

Rat Hang On Hangers

Carasse Ehamlang “Rat”, 44 år

Rat och hennes man har två barn som är 4 och 11 år gamla. Paret flyttade till slummen för cirka 8 år sedan och trodde då att det bara skulle vara för en kort tid. Hennes man hade fått jobb i området och de behövde pengar till att bygga ett hus nära gränsen till Kambodja.

Eftersom den lilla lönen hennes man tjänade ihop till gick åt till familjens boende och mat, fick planen om ett eget hus skjutas på framtiden.

När Rat började skapa galgar för Hang on Hangers berättade hon att folk var rädda för att hon bar på smitta eftersom hon lider av en hudsjukdom som gör att hon ofta har öppna sår. Det gick så långt så man inte ville att hennes barn skulle få gå i skolan eftersom man trodde att dom skulle för med sig smittan till dom andra barnen.

Arbetet med Hang on Hangers betyder otroligt mycket för Rat. För första gången någonsin har hon nu lyckats spara lite pengar och drömmen om ett eget hus börjar ta form igen.

Eftersom Rat aldrig fick möjligheten att fortsätta studera efter grundskolan, tycker hon att det är väldigt viktigt att hennes barn skall få chansen att läsa vidare.

Pia Hang on Hangers

Chanapa Nuansi ”Pla”, 40 år

Pla bor tillsammans med sin man i slummen. De har inga egna barn men tar hand om sin brors tre barn när de inte längre kunde bo hemma.

Pla arbetar på ett litet bibliotek som tar emot barn före och efter skolan och som ligger vid gatan Rama III, där det också finns ett stort slumområde.

När lite egen tid finns, är det sport som gäller och hon gillar att både springa och spela badminton.

Plas högsta önskan är att en dag kunna öppna en egen skola och hon hoppas att de tre barnen hon och hennes man fostrar skall ha möjlighet att läsa vidare.

Pla skapar cirka 200 galgar i månaden och vill gärna bidra med fler, men tiden räcker helt enkelt inte till.

Hang on Hangers

Usa Pinyakan ”Teen”, 42 år

“Om jag vetat vad jag vet idag, skulle mitt liv sett helt annorlunda ut. Då skulle jag studerat och skaffat mig en bra utbildning och kanske jobbat på kontor”, säger Teen.

Teen är mamma till Ploy och till ytterligare tre barn. Att ha familj i slummen utan någon utbildning och jobb gör att väldigt många väljer ödesdigra sätt att tjäna pengar på. Teen valde att sälja droger och som en konsekvens har hon suttit i fängelse under många år av sitt liv.

När det var dags för senaste permissionen var dottern Ploy mycket nervös för att mamman skulle hamna fel och åka in i fängelset igen. Men Teen har sedan hon började skapa galgar, hållit sig från drogerna.

Förutom att jobba med Hang on Hangers har hon ytterligare ett deltidsjobb och trivs verkligen med sitt fria liv – som hon nu dessutom delar med en pojkvän.

Hang on Hangers

Nawin Sanvisa ”Suay”, 56 år

Suay arbetar sedan nästan 20 år på en stiftelse i slummen där hon också bor tillsammans med sina två vuxna döttrar.

På grund av ett handikapp som gör det svårt för Suay att gå, ser omgivningen ofta lite nedlåtande på henne, som om hon också vore lite slö i tanken, vilket hon inte är.

Att skapa galgar för Hang on Hangers är ett sätt för Suay att dryga ut lönen hon får av stiftelsen. Hon bekymrar sig ofta för döttrarna som trots vuxen ålder, ännu inte riktigt vet vad de vill göra i framtiden.

Drömmen är att en dag kunna flytta in i ett eget boende och att då också kunna öppna en egen liten butik.

Ning-Hang-on-Hangers-kvinnorna

Nathalin Tongsi ”Ning”, 22 år

Ning började arbetsträna på Hang on Hangers i januari 2014. Hon ville gärna lära sig hur man gör galgar men det har tagit lite längre tid för henne att hitta rätta snittsen. Under tiden hjälper hon till med lite av varje; städar, klipper band, buntar ihop galg-seten mm.

Ning har bara två lägen, fullfart eller helt slut. Eftersom detta är hennes allra första jobb överhuvudtaget, är hon väldigt stolt. Ning har bara gått 7 år i skola.

Hon bor i ett litet skjul utmed järnvägsspåret tillsammans med hennes nuvarande man och deras gemensamma son som är sex månader gammal.

Ning har sedan tidigare två äldre barn som bor hos släktingar eftersom hon inte klarar av att ta hand om dem själv. Yngsta sonen får bra vård av pappan, men även Ning har vuxit i sin mammaroll. Hennes mamma dog redan när Ning bara var 4 år – så det har inte varit lätt att vara föräldrar utan någon förebild. Idag hjälper studiochefen Moew och dom andra kvinnorna på Hang on Hangers henne. Inte minst i sin roll som mamma.

Nings drömmar handlar inte om att flytta ifrån slummen. Men hon skulle gärna vilja sälja kläder ute på marknader. Och tack vare en massa insamlade kläder har hon redan börjat förverkliga sin dröm i liten skala.

Yee-Hang-on-Hangers-kvinnorna

Janjira Preechanon ”Yee”, 22 år

Yee har hamnat i slummen för att hennes pojkvän bor där. Hon läser sista året på universitetet med målet att bli lärare i naturvetenskap. Hon skapar galgar för att klara sina ökade utgifter till resor till och från skolan och när hon är färdigutbildad vill hon flytta till hemorten Nakhon Pratom och undervisa där. På frågan om hennes framtidsdrömmar är det lite förvånansvärt inte läraryrket hon pratar om utan om att driva en thairesturang!

Pee-Hang-on-Hangers-kvinnorna

Oranong Poson Neen  “Pee”, 18 år

Pee bor med sin pojkvän och deras lilla dotter hemma hos Pees morfar. Hon slutade skolan redan som 12-åring och ville inte fortsätta. Det fanns inga föräldrar som kunde uppmuntra henne och i flera år drev Pee omkring med andra ungdomar som inte heller gick i skolan. Pojkvännen har hon känt i många år innan de fick dottern – men Pee vill inte ha fler barn än den de redan har. Hon tycker att det är lite jobbigt att vara förälder. Hon har skapat galgar under snart två år men bor ganska långt från Hang on Hangers studio – så vi ser henne väldigt sällan.

Just nu har inte Pee några planer på att fortsätta studera. Hon drömmer istället om att öppna en butik och sälja kläder!

Yaa-Hang-on-Hangers-kvinnorna

Yadejpel Dejphol “Yaa”, 25 år

Yaa flyttade från norra Thailand till Bangkok-slummen ”Jet Sip Rai” tillsammans med sin mamma i samband med att hennes föräldrar skildes när hon var 12 år. Hon bor med sin pojkvän som jobbar som bilmekaniker och parets dotter. Yaas högsta önskan är att få läsa vidare, gärna inom IT för att kunna förverkliga drömmen om att öppna ett Internetkafe i området. Att dottern ska få en bättre och högre utbildning än vad hon själv har, är hon helt övertygad om.

Pia-Hang-on-Hangers-kvinnorna

Jeeran Saelee ”Pia”, 25 år

När en stor brand förstörde stora delar av slumområdet där Pia och hennes familj bodde, tvingades de flytta hem till Pias far som bor i ett annat av Bangkoks stora slumområden.

Där bor nu Pia, hennes man och deras 3 åriga dotter – vilket inte är en bra lösning men tyvärr den enda som finns just nu. Pia har också en 7-årig dotter som bor hos sin pappa i en annan provins.

Familjen har svårt att få ekonomin att gå ihop och att Pias man just nu är skadad och inte kan arbeta, sliter hårt på relationen och ekonomin. Hon är glad över att få göra galgar men inkomsterna räcket tyvärr inte. Via Hang on Hangers får de nu hjälp av svenska sponsorer varje månad.

Pias engelskakunskaper är ganska goda, så om ett år, när yngsta dottern kan börja skolan, vill Pia gärna arbeta som maid i en västerländsk familj. Som de flesta av de andra kvinnorna i Hang on Hangers drömmer Pia också om att sälja kläder. Hon skulle också någon dag i framtiden få råd att bygga ett fint litet hus till sig och sin familj.

Pan-Hang-on-Hangers-kvinnorna

Sriphan Traiwiwat ”Pan”, 34 år 

Pan har en dotter som är 13 år och som heter Proud (eng Stolt). Hon hör inte till de som är allra fattigast, men har ändå stora problem när något inom familjen händer. Som när modern nyligen blev sjuk och tvingas ligga på sjukhus. Då måste Pan betala för allt, mat, medicin och vård.

Hon måste ta ifrån sparade pengar som hon hoppats kunna använda för sin dotters framtida skolgång. När hon inte jobbar med Hang on Hangers, jobbar Pan deltid på en stiftelse i slummen. Hon är lite orolig för framtiden eftersom hon fått går ner i tid på deltidsjobbet då det är sämre tider.

Pan hoppas att hon skulle få hjälp av en sponsor så att hon åtminstone under en period fick möjlighet att få ekonomin att gå ihop. I framtiden önskar hon inget hellre än att hon får råd att låta sin dotter studera vidare.

Ubon-Hang-on-Hangers-kvinnorna

Ubon Jansiri, 38 år

Ubon är ensamstående och bor med 4-åriga dottern ”Chiki”. Själv är hon ett hittebarn som vuxit upp hos den äldre kvinna som jag ofta nämner i bloggen. Ubon arbetar deltid på samma stiftelse som Pan men har också nyligen fått minska sin arbetstid eftersom det är tuffa tider för välgörenhetsorganisationer. Att hon numera fått chansen att skapa galgar innebär att hon kan hjälpa modern lite ekonomiskt och att hon försöker lägga undan lite till sin dotters framtid.

Back To Top